• U bent hier:
  • home
  • experts

Onze experts

Wij zijn continu op zoek naar experts die een duidelijke link hebben met Latijns-Amerika. Wilt u ook een bijdrage leveren aan de weblog op HollandBizzLatinAmerica? Beschikt u over een vlotte manier van schrijven voor internet? Bekijk dan de mogelijkheden en neem contact met ons op. 

Wim Noordam

Wim _NoordamWim Noordam is 16 jaar ondernemer en heeft o.a. Fine Graphic opgericht. Wim ziet Fine Graphic als een netwerk van specialisten dat op allerlei fronten inzetbaar is. Als vormgever en ondernemer is hij breed geïnteresseerd. Zijn kracht zit in het maken van originele, creatieve ontwerpen voor online en offline communicatie-uitingen. Daarbij is hij veel bezig met internetstrategie. Hij houdt van netwerken en verbinden. Verbindingen leggen tussen Nederland en Latijns-Amerika ziet hij als een aantrekkelijke uitdaging. Vanzelfsprekend verdiept hij zich dan ook in de groei-economiën van Latijns-Amerika. Momenteel is hij Spaans aan het leren. Als creatieve uitlaadklep heeft hij een eigen blog.

Michel Peperkamp

Michel PeperkampIn de afgelopen 15 jaar heeft Michel gewerkt in Colombia, Peru, Bolivia en Centraal Amerika en heeft ervaring in vele andere landen in de regio zoals Brazilië, Ecuador, Chili en Mexico.
Michel heeft een master degree in Native American Languages and Cultures en heeft zijn onderzoek naar de orale tradities in een klein Peruaans jungledorp gepubliceerd. Door jarenlang te reizen en werken in Latijns Amerika, leerde hij dit continent goed kennen.
De passie voor internationaal ondernemerschap heeft Michel ontwikkeld toen hij als business development adviseur werkte voor het Nederlands agentschap van Economische Zaken (EVD). Hij raakte geïnspireerd door de bedrijven die hij hielp met het realiseren van hun internationale ambities.
Sinds 2011 zet hij zich in als onafhankelijk adviseur voor exporterende bedrijven en handel bevorderende organisaties. Hij heeft een uitstekende reputatie opgebouwd als marktonderzoeker, export adviseur en hands-on business developer. Om te zorgen dat zijn Latijns Amerika expertise en netwerk actueel blijft, werkt hij samen met Access Latin America, een consortium van experts en ondernemers in Latijns Amerika. Dit unieke netwerk ondersteunt Nederlandse bedrijven met hun marktentree in de voornaamste Zuid Amerikaanse landen.

Marianne ten Hoedt

Marianne Ten Hoedtis communicatieadviseur met een brede belangstelling voor taal en cultuur en ruim 20 jaar ervaring in het communicatievak. Daarnaast is zij vertaler Spaans. “Ik werk en leef vanuit de overtuiging dat we economisch en maatschappelijk verder kunnen komen als we beter samenwerken. Dat kan alleen met begrip van elkaars taal en cultuur. In onze communicatie kunnen we ervoor zorgen dat die verbinding tot stand komt en dat we dus ook beter internationaal zaken kunnen doen.”
Ten Hoedt Communicatie
www.tenhoedt.nl  - marianne@tenhoedt.nl  - 
06-53705866

Inge Heetvelt

Inge Heetveltis cultureel antropoloog, econoom en docent-trainer Spaans met ruim 20 jaar internationale werkervaring als trainer, consultant en go-between in Europa en ontwikkelingslanden. “We denken vaak dat het in het zakendoen om rationele beslissingen draait. Maar zeker als u over de Nederlandse grens heengaat, gaat het in het zakendoen om het winnen van vertrouwen, het opbouwen van de juiste contacten, het werken aan relaties. Internationaal zakendoen is mensenwerk!”
Españu Global

www.espanu.nl - 
info@espanu.nl 
- 06-25255102

Pauline Swart

Pauline SwartAfter a year of working experience in Chile in 2003, resulting in a great interest in Latin America, Pauline lives in Argentina since 2006. She started her professional bases in the Dutch – Argentine Chamber of Commerce. She noticed that even though being fluent in Spanish; the first thing one gets confronted with is the challenge of local habits, rules and conditions. That is why she started Access Latin America in 2007, as to help others to expand their business activities in the region.

Pauline Swart has a bachelor degree in European studies and a Masters in Culture, Organization & Management (specializations; change management and leadership). She has travelled extensively and spent several years in South America. She is fluent in English and Spanish in addition to her native language Dutch. During her time in Argentina she has developed an extensive network of contacts and helped companies to execute their projects and increase their presence in the region. Tripolis Solutions, the company she represents in Latin America, is a good example of one of her success stories.
Access Latin America
www.accesslatinamerica.com/country/argentina/

Petra Benes

Petra BenesPetra Benes is sinds 1994 actief in dan wel met Latijns-Amerika. Na de studie Talen & Culturen van Latijns-Amerika zette ze in 1994 voor het eerst voet op Latijns-Amerikaanse bodem en is daar vervolgens zeven jaren gebleven. Ze woonde en werkte o.a. in Ecuador, Peru en Brazilië maar kent de andere landen ook erg goed. Sinds 2001 woont ze weer in Nederland en na het bekleden van diverse commerciële functies binnen exporterende bedrijven (ze richtte zich vooral, maar niet enkel, op Zuid-Europa en Latijns-Amerika) richtte ze begin 2011 Top Latin Export op. Top Latin Export helpt bedrijven succesvol zakendoen in Latijns-Amerika, maar ook andersom. Top Latin Export doet marktonderzoek, partnerselectie, begeleidt u tijdens lokaal bezoek en organiseert (kleinschalige) handelsmissies waarbij vooral ook aandacht is voor de follow-up, want daar blijft het toch vaak bij. In Latijns-Amerika werkt Petra gestaag aan het uitbreiden van Top Latin Export en inmiddels heeft ze partners in Argentinië, Brazilië, Colombia, Mexico en Peru. Naast haar werkzaamheden voor Top Latin Export geeft ze regelmatig gastcolleges over international business, bijvoorbeeld aan de Hogeschool Leeuwarden, is ze partner bij Alliance experts (wereldwijd actief) en wordt ze met enige regelmaat gevraagd door BNR Nieuwsradio om toelichting te geven op gebeurtenissen in Latijns-Amerika.
Top Latin Export
www.toplatinexport.nl

Sanne Derks

Sanne DerksSanne Derks is freelance antropoloog en fotojournalist. Het merendeel van haar projecten richt zich op Latijns-Amerika, waar zij al sinds het jaar 2000 actief is. Tijdens haar studie cultuur- en godsdienstpsychologie leerde ze Spaans in Guatemala en deed haar afstudeeronderzoek over de verwevenheid van de Andesreligie met de katholieke religie in Bolivia. Zij specialiseerde zich verder door te promoveren bij  Culturele Antropologie en Genderstudies (2009), waarvoor zij meer dan twee jaar in Bolivia verbleef voor haar dissertatie over sociale ongelijkheid en Maria-devotie. Tijdens en na haar promotie reisde zij meerdere keren in het kader van verschillende projecten naar het merendeel van de Latijns-Amerikaanse landen. Zo werkte zij in o.a. Bolivia, Cuba, Colombia en Mexico, aan voornamelijk film- en fotoprojecten. In 2015 en 2016 schoolde zij zich verder in Fotojournalistiek in Barcelona en begon als full time ondernemer om haar voorliefde voor Latijns-Amerika te kunnen combineren met haar geliefde disciplines fotojournalistiek en antropologie.
www.sannederks.com
info@sannederks.com

Boudewijn Rooseboom

Boudewijn RooseboomIk ben ondernemer. Zowel tijdens als na mijn studie Economie in Amsterdam heb ik nagenoeg altijd iets ondernomen. Ik vind het leuk om nieuwe ideeën te verzinnen en uit te werken. Dat hoeft natuurlijk niet altijd tot iets te leiden, maar ook dan heb ik er nog steeds plezier van. Ook ben ik een generalist en houd ik er van om overal iets van te weten c.q. mij mee te bemoeien. En geloof me, als zelfstandig ondernemer in Brazilië is dat heel belangrijk!

In 2005 ben ik, na heel even in Nederland te hebben gewerkt, naar Brazilië vertrokken. Sindsdien heb ik in Fortaleza, Rio de Janeiro, São Paulo en Natal gewoond en gewerkt, waarbij ik mij voornamelijk heb bezig gehouden met projectontwikkeling en het begeleiden van buitenlandse bedrijven c.q. investeerders. Tegenwoordig ben ik i.v.m. mijn werkzaamheden voor Kickstart Brazil ook weer veel in Amsterdam te vinden. Die combi is voor mij ideaal. Het houdt me scherp en blijkt iedere keer weer een uitdaging.

Brigitte Duffhues

Brigitte DuffhuesBrigitte Duffhues is sinds 1993 actief in Latijns-Amerika. Na haar studie management en Talen en Culturen van Latijns-Amerika heeft zij zich in Latijns-Amerika gevestigd. Ze is begonnen met reizen opzetten door Argentinië, Bolivia en Peru voor twee avontuurlijke touroperators. Daarna heeft ze op de Nederlandse Ambassade in La Paz de handelsafdeling opgezet. De EVD (huidige RVO) heeft haar naar Nederland gehaald om de NBSO’s in Brazilië en Frankrijk verder op te zetten, en die van Mexico aan te sturen. Daarvoor heeft ze zelf een tijd in Brazilië gezeten en is ze zelf een aantal jaren directeur van het NBSO in Frankrijk geweest. De ervaring met de overheid was voor haar toch te politiek en daardoor is ze begin 2004 gestart met haar eigen bedrijf in Bolivia. Via dit bedrijf is ze in de textiel industrie in Spanje terecht gekomen, waar ze textiel verhandelde met Latijns-Amerika en andere landen in Europa, Afrika en Azië. Daarna is ze weer naar Nederland gekomen en is ze haar eigen bedrijf Tjaske gestart. In dit bedrijf heeft ze voor bedrijven gewerkt als exportmanager ad interim voor de Latijns-Amerikaanse en soms ook de Afrikaanse markt. Tegenwoordig is ze mede DGA van Southquest, waarin bedrijven die naar Latijns-Amerika en Afrika willen, worden begeleid in kennismakings- en exportmanagement trajecten. Dit is heel praktische begeleiding op die markten. Southquest werkt Europees breed en heeft partners in Europa. Ook is er een netwerk van partners in Latijns-Amerika en Afrika, die ondersteunen bij project- en exportmanagement trajecten. Het is vooral gespecialiseerd in de revalidatie- en preventiesector, land- en tuinbouw en veeteelt en voedselverwerking, renewable energy en fast moving consumergoods.
www.southquest.eu
info@southquest.eu

Maarten Kraaijenhagen

Maarten KraaijenhagenMaarten Kraaijenhagen is a multilingual Dutch citizen based in Chile, with extensive business and advisory experience working with several multinational companies, including Aon, ING Group, MSC and Heineken.
Maarten is co-founder ofAccess Latin America, an international Advisory Firm, with offices in Chile, Argentina, Brazil, Colombia, Ecuador, Peru and The Netherlands.
Maarten also co-founded GEIMSA (Spanish abbreviation for “Mining Investment and Management Inc.”), a mining operator and brokerage firm and Cape Horn Investment Advisory, a boutique corporate finance advisory, member of OnetoOneCorporate Finance.
Maarten holds several board of director positions and is President of the Dutch Chilean Chamber of Commerce and is an occasional guest lecturer at different Business Schools in Europe and South America. Maarten has a strong sector experience in the industries of Mining, Energy, Agrofood, Infrastructure and Transportation.
Access Latin America
www.accesslatinamerica.com/country/chile/

Jens Holierhoek

Jens HolierhoekJens Holierhoek (1978) is freelance journalist en bladenmaker en woont en werkt sinds 2014 in Bogota, Colombia. Hij is initiator van Colombiablog.nl en schrijft voor verschillende (online) media over zijn nieuwe thuisland als verrassende reisbestemming. “Als je vertelt dat je in Colombia woont, dan kijken mensen je toch raar aan. Ze denken aan armoede, ellende en geweld. Het is er, natuurlijk, maar er heerst hier een enorm gevoel van optimisme. De economie groeit, de welvaart stijgt en de toerist weet steeds vaker Colombia te vinden. Dit land heeft immers zo veel meer te bieden dan een tragische geschiedenis. Je kunt er bijzonder goed reizen – veilig! – het land is beeldschoon en de mensen zijn ontzettend aardig. Om dat te laten zien ben ik Colombiablog.nl gestart. Om reizigers te inspireren om hun koffers te pakken. Bestemming: Colombia!”
www.colombiablog.nl
info@colombiablog.nl

Lucy Paola Ramos

Lucy Paola RamosRamos Spaans wordt geleid door Lucy Paola Ramos, geboren en getogen in Arequipa, Peru. Al op jonge leeftijd werkte zij als reisleidster in de toeristenbranche. In die jaren reisde ze ook zelf veelvuldig door haar geliefde Latijns-Amerika. Zo maakte zij  bijzondere reizen door vijf van de zes landen van het Incarijk of Tahuantinsuyo: Ecuador, Peru, Bolivia, Chili en Argentinië. Ook reisde zij in Mexico en Spanje. Het reizen door Latijns-Amerika is haar nooit gaan vervelen, tot op de dag van vandaag reist zij om het jaar daarnaartoe om te werken.
In 1986 verhuisde Lucy naar Nederland. Acht jaar later maakte zij de overstap naar het onderwijs. Inmiddels heeft Lucy ruim 22 jaar ervaring in het onderwijzen van de Spaanse taal en cultuur aan voornamelijk Nederlanders en Duitsers, maar ook aan mensen met andere nationaliteiten. Zo werkte zij in Zwolle aan het MTRO (Middelbaar Toeristisch en Recreatief Onderwijs), gaf zij les aan de Rijksuniversiteit Groningen was zij als docente verbonden aan de Hanzehogeschool Groningen (Faculteit Economie, International Business and Management School) en als gastdocente aan de Fachhochschule Emden-Leer (Fachbereich Wirtschaft) in Duitsland.
Mede dankzij haar enorme reiservaring die het gehele Zuid-Amerikaanse continent omvat, is Lucy een expert op het gebied van de Latijns Amerikaanse culturen. Bovendien beschikt zij over een enorm netwerk in verschillende Latijns-Amerikaanse landen alsook in Spanje.
Sinds 2015 Lucy Ramos biedt ook cursussen Nederlands aan Spaanstaligen en importeert handgemaakte Peruaanse producten uit Cusco, Peru. Op deze manier levert zij een bijdrage aan het welzijn van een opvanghuis voor tienermoeders en haar kinderen.
www.ramosspaans.nl
info@ramosspaans.nl

Auteur worden?

Word expert op ons platform

Wij komen graag in contact met specialisten die hun kennis via onze portal willen delen. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden?

Deelnemen
(advertenties)
banner

Nieuwsbrief

nieuwsbrief

Meld u aan!

Schrijf u in voor onze gratis reguliere nieuwsbrief. En blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen.

Inschrijven

    Preferred partners:

  • logo